28 august 2011

õnne peab ka olema!




laupäeval ostsin sellised tassid.
mitte et nad mulle niiväga meeldinud oleksid,
no kaugelt liiga kuldne, eksole.

ostsin nad pigem sellepärast,
et nende peal läikiva asja pildistamist harjutada.

koju jõudes lõin tassi alt leitud sõnad googlisse sisse,
ohhoo!
mul polnud ju õrna aimugi,
MIDA ma ostsin.
need tassid on ameeriklased
ja tehasemärgi järgi tõenäoliselt vähemalt 40 aastat vanad!
vintage!
nende ostmiseks kulutatud raha sai nüüd küll hästi investeeritud.

kui mingi asi on nii vana,
siis on ta igatahes väärtuslik.

need ei ole portselan,
vaid pressitud piimklaas.

Anchor Hocking
Fire King
värv on Peach Lustre
ja mudel ilmselt Shell

keegi oli neid mingi teibiga fikseerinud,
oli tõesti tugev teip olnud,
neid liimijälgi sai tund aega maha võetud.
tasside pinnakate ei kannata ju midagi abrasiivset
ja ega ma mingit kangemat keemiat ka väga ei usaldanud.
no puhtaks ma nad sain.

piltimiseks on nad tõesti paras pähkel.


ja lõpetuseks veel üks pilt eilsest "saagist",
need on küll täitsa uued asjad,
aga mõnusalt vana väljanägemisega.


Sildid: ,







26 august 2011

täidetud paprikad



4 paprikat (need heledad piklikud, maximast)
riisi
400 grammi hakkliha
1 keskmine sibul
2 keskmist tomatit
1 küüslauguküüs
1 muna

paprikatel lõikasin "mütsid" maha
ja koukisin seest liigsed asjad välja.

hakitud sibula praadisin (soodaga!) klaasjaks,
siis panin hakkliha sibula juurde pannile
ja praadisin õrnalt pruuniks.
maitseks soola ja pipart.

riisi keetsin ühe kotikese,
ära kulus sellest vast 1/3.

tomatid kuulusid nagunii "hädatapmisele",
mõtlesin, et panen nad siis täidisesse,
teeb ehk pisut mahlasemaks.
tükeldasin nad ära, liigse vedeliku valasin minema.

segasin praetud hakkliha, riisi ja tükeldatud tomatid kokku
ja pressisin küüslauguküüne sinna hulka.
igaks juhuks panin ühe lahtiklopitud muna ka juurde,
äkki püsib see värk siis paremini koos.
panin veel tunde järgi soola ja pipart juurde
ja toppisin selle seguga paprikad täis.
täidist jäi pisut üle,
ilmselt saaks samade kogustega ka lausa 6 paprikat teha.

vormi pintseldasin õliga üle,
paprikad vormi, mütsid pähe ja ahju.
ahi 180 C, küpsetasin vast 25 minutit.
oleks võinud vist sutsu kauem ka küpsetada.

ma ütleksin,
et hapukoorega
viivad need täidetud paprikad keele alla.
uskumatult head!

____________________________

edit 27.08:

rahvas leidis, et seda üritust tuleb otsekohe korrata.
tegin siis veel ühe portsu,
kaheksast väiksemast paprikast.
seekord küpsetasin kaanega kaetud klaasvormis,
170 C ja tund aega.
said head küll.

kogemus:
soola, pipra ja küüslauguga ei ole vaja koonerdada!
ja küpsetusvormi põhja valatud pool pakki kohvikoort
ei anna asjale midagi juurde.

täidist jääb alati üle!
ülejäänud täidisele segasin pisut riivsaia sisse,
et see enam-vähem koos püsiks,
vormisin sellest siis mõned kotletid ja praadisin need.
kuni põhivärk ahjus küpses,
oli vähemalt midagi süüa.

Sildid:







21 august 2011

midagi kurvastuse vastu



külmikus on mul selline purk.
kurvastuse vastu.
soolalõhega.
õnneks meil teised "toorest kala" ei söö,
siis jätkub mulle sellest mõneks ajaks.

kilo filee kohta panen
90 grammi soola
ja 30 grammi suhkrut.
algses retseptis olid kogused supilusikatäites,
aga supilusikatäis on minu jaoks liiga filoloogiline termin.
kaalusin need lusikatäied ära,
juba parem.
paari korraga sain soola-suhkru kogused enda jaoks parajaks ka.

õhtul panen kala soola,
ööseks jääb kööki kapi peale,
hommikul tõstan külmikusse
ja õhtul võib juba süüa.

varem jätsin kala soolvee sisse,
aga lõpp läks kole soolaseks.
seekord tükeldasin piisavalt sooldunud kala ära,
panin tükid purki
(spetsiaalselt tõin poest ilusa purgi ka!)
ja valasin kihi õli kalale peale.

ilmselt võib sinna purki panna veel
hakitud tilli
või sidrunit,
võibolla veel midagi.


Sildid:







kohupiimakook ploomidega



koogiga saab igasuguseid asju kompenseerida.
näiteks et sa oled söögiks suppi teinud.
või et sa polegi midagi teinud.

seekord siis selline.
eelküpsetatud muretaignast põhi,
siis tükeldatud ploomid põhjale,
sutsuke suhkrut ka.
ja kohupiima-muna segu peale.

ahi 170 C, 45 minutit.
siis temp. kinni ja veel 20 minutit ahjus.
serv sai pisut tume, ahi võinuks pisut jahedam olla.

jahtununa on juba üsna tahke,
näiteks järgmisel päeval.

Sildid:







20 august 2011

supist



supp.
supiga on see värk,
et mismoodi sa teed toitu vaid kahest kartulist,
eksole.
no midagi peab seal supi sees ju ometi olema ka,
nagunii torisevad, et supist ei saa kõhtu täis...
nii panedki
lihavärki,
paar porgandit, mõned kartulid,
natuke seda ja sutsuke teist ka.
ja siis veel mõned asjad...

siis selgub, et vesi ei mahu enam potti ära.
kandid oma supi suuremasse potti ringi,
aga kartulid polegi veel supi sees...

korra on mu supp valmis saades
lausa kahes potis keenud.
no mis sa hädaga teed.

seekord püüdsin hoolega jälgida,
et supp liiga suur ei tuleks.

kui hommikul turumüüjalt vaid ühe kanakoiva palusin,
küsis ta küll kahtlustavalt: "ühe?"
"mhmh, ma tahan sellest suppi teha!", vastasin.


teiselt müüjalt kartuleid ostes
keerutasin seda kolmandat tükk aega peos.
kaks või kolm?
olgu, võtan kolm. kuigi jah, poleks pidanud.
aga nagu juba öeldud:
kuidas sa teed toitu vaid kahest kartulist...

seekord läks õnneks:
suppi tuli vast poolteist liitrit.

* * *

tegelikult tahtsin proovida,
kas ma supist ka pildi kätte saan...
ema tõi mulle kaks uut iidvana kausikest
(ilusad, eksole!),
need lausa ootasid piltimist.


lugesin sel nädalal teooriat
"kuidas pildistada suppi".
teooria oli, aga suppi polnud mitte.
sellepärast siis.




Sildid:







16 august 2011



tänaseks tekkis siis arusaam,
et mul on neid sufleevorme veel vaja.
nii tükki kolm.

aga jaa,
selgus, et kedagi teist oli see arusaam ka tabanud.
ja kohe kõigi poodijäänud sufleevormide osas!
no polnud enam,
mitte ainsatki.

nojah, mis siis ikka.
mul on ju seitse vormi täitsa olemas.

kodus järjekordset küpsetamiskatsetust tehes
tekkis mõte, et miks kolm?
mul on neid neli juurde vaja!

ja kui plaadi peal vormidega pisut kabet mängisin,
leidsin, et sinna annaks ka viis juurde panna.
novotsiis, eksole.

nüüd on mul siis suurepärane võimalus
näiteks kaks paari erinevaid vorme soetada.

Sildid:







14 august 2011

pühapäevaõhtune vanillikaste




ei meeldinud mulle see jäätis.

no vedelseebi kohta oli ta kindlasti päris söödav,
aga jah...

nii et pühapäva õhtul kell kümme
hakkasin mina siis vanillikastet tegema.
retsepti võtsin siit.

hoopis teine tera!

Sildid:







ikka ploomidega



miski magustoit.
taigen säästukast pärinevast šokolaadikeeksi pulbrist
ja ploomid.
160 C, 30 minutit.
iseenesest siiski kook,
lihtsalt portsjonvormides.
natukene kuivavõitu jäi,
oleks võinud rohkem ploome sisse toppida.
võibolla tükeldatud ploomid vormi põhja,
siis taigen
ja siis jälle tükeldatud ploomid.

jäätisega on päris ok.

Sildid:







13 august 2011

eilsed makaronid




ahi oli nagunii soe, mõtlesin siis, et katsetan.
eilsest jäänud makaronid vorstiga,
3 muna ja natuke piima segatuna peale.
kõige otsa panin veel väikseid tomateid
ja riivitud juustu.

20 minutit ahjus, nii 170 C juures.


...üllatavalt hea tuli.
niimoodi meil varsti enam "esimese päeva makarone" ei söödagi.

Sildid:







07 august 2011

20 ploomi likvideerimine

ega ma tööpäevadel suurt köögis möllata jõua,
niisiis tuli täna veel üht-teist ära likvideerida.

põhiprobleem oli 21 ploomi.
üks oli mädanema läinud, ülejäänutega tuli siis midagi ette võtta.
käiku läks vana hea mamma õunakoogi retsept,
õunte asemel siis ploomid.

ja siis tuli mõte: kiirkaerahelbed,
kapis on neid mitu pakki.
kuna ma iial ei tea, kas poiss on kõik pudruks teinud või mitte,
siis kui mind poes pudrumõte tabab, raban paki kaasa.
poisiga on sama lugu: äkki on ema kõik kaerahelbed ära söönud,
toob ka igaks juhuks.

niisiis sai koogitaignasse jahu vaid 1 klaas,
teise klaasitäie asemel panin 1/2 liitrit kiirkaerahelbeid.

20 ploomi on tükeldatuna päris palju.
kõik tükid taignasse ei mahtunud,
ladusin ülejäänud siis koogile peale.
suhkrut ja kaneeli raputasin ka peale.
palju suhkrut!

40 minutit 160-170 C ahjus.

soojalt on see kook pisut liiga pehme.
eks ploomid olid ju mahlased.
võibolla jahtudes läheb tahkemaks.

aga maitse on hea!

* * *

mõtlesin:
kui sama segu küpsetada neis väikestes vormikestes,
mida nad ramekinideks kutsuvad,
saaks hiiglama mõnusa magustoidu.
suhkur, mis koogile peale sai,
tekitas hästi mõnusa krõbeda kooriku.
vanillikaste tuleks ka juurde teha.
või siis jäätisega süüa...

* * *

ploomid said likvideeritud,
veel on mul poolteist aprikoosi,
üks porgand,
suur õun ja väike melon.
on kellelgi ideid?

Sildid:







kohupiimakook keedetud kondenspiimaga

seekord siis selline kook.

ega meil neid koogisööjaid alati palju ei ole,
nii et ostsin lausa väiksema vormi,
17 cm läbimõõduga.
koduekstras on need praegu allahinnatud.

põhjaks läks pool pakki muretaigent,
peale üks toru pagari kohupiima,
kolm muna
ja purk "keedetud kondenspiima".

käisin maximat "kontrollimas", seal jäi see "keedetud" silma.
et mismõttes keedetud?
mil viisil seda siis veel kondenseerida annab,
kui mitte keetes?
(ülemõtlemine on minul väga arenenud külg!)

tõin purgi kaasa, millekski ikka kõlbab.
on jah selline iiriskommi moodi ollus.
paljalt söömiseks (see mu esialgne eesmärk oli)
oli ta kuidagi vale.
nii et läks siis koogi sisse.

väljanägemine jäi koogil selline ilus karamellikarva,
maitsel pole ka viga.



Sildid: