23 november 2006

näljast nõrkejad, paastuge!





















sellised manitsused ripuvad linna vahel.

inimene, kes tuleb vaevu-vaevu ots otsaga kokku,
ei hakka mitte kuulamagi
sellise plakati juurde käivat retoorikat.


kroonilises rahapuuduses vaevleja jaoks
on see kui mõnitamine:
"harju parem ära, sul ei saagi kunagi raha olema.
sinusugune ei peagi normaalselt elama!"
(paraku on normaalselt elamiseks vajalik
justnimelt raha olemasolu.)

ikka veel on päris palju inimesi,
kelle jaoks oleks seegi õnn,
kui nad võiksid toidupoes
perele vajaliku söögikraami oma korvi laduda
ilma hinnasilte uurimata.
lihtsalt osta seda, mida süüa tahaks.

mitte kõik ei saa
veel üle keskmise palka.
paljud peavad oma palganatukesega
tõelisi majandusimesid korda saatma,
et nahk seljas värske püsiks.


õnn ei seisne rahas
õnn ei seisne täis kõhus
õnn ei seisne soojas toas
õnn ei seisne oma kodus
õnn ei seisne ravitud hammastes
õnn ei seisne...


sama küüniline kui see plakat,
oleks rasvunud poliitik
nälgijatele loengut pidamas
paastumise kasulikkusest.

tropid.






13 lisas:

23 november, 2006 08:30, Anonymous Anonüümne ütles...

kaua pole midagi paremat lugenud!

 
23 november, 2006 11:28, Anonymous Anonüümne ütles...

Õnn ei seisne rahas - anna raha meile. (V. Märka)

 
23 november, 2006 11:33, Blogger KK ütles...

R2 on paar hommikut ilkunud USA teemadel, nimelt olevat seal mingis ametlikus raportis keelatud kasutada sõna "näljas", vaid oli asendatud see väljendiga, mis kõlas väga sürrilt aga mu vilets pea ei suuda seda meenutada. Kõlas nagu vähekindlustatud toidutarbija vms. R2 kodukalt saab saateid kuulata, eetris oli see ca poole 9-9 vahel, neljap hommikul.

 
23 november, 2006 11:40, Anonymous Anonüümne ütles...

See muster IRL-i kodulehel ja ka selle sildi alumises servas paistab kuidagi tuttav. Meenutab Kadrina rahvarõivaseelikut (nagu http://www.kuuluta24.ee/pildid/12353.jpg). Kas keegi oskab täpsemalt kommenteerida?

 
23 november, 2006 12:32, Anonymous Anonüümne ütles...

Kontekstis täissöönud poliitiku lubadus nälginud valijale on see loosung muidugi kohatu. Aga vastandusena nende loosungutega mida meie postidel tavaliselt näha võib: rohkem, rohkem, rohkem (raha, asju), on see igati asjalik loosung. Ma eeldan siinjuures et järgnevad loosungud kus lubatakse väärtusi milles see õnn siis tegelikult peitub.

 
23 november, 2006 12:56, Anonymous Anonüümne ütles...

Sööd raha?
Kütad tuba rahaga?
Ehitad maja rahast?
Parandad hambaid rahaga?

Kui leiad, et tegelikult on neiks tegevusteks vaja midagi muud (mida saab küll tavaliselt raha eest) siis äkki on õnne jaoks vaja veel midagi peale raha?

 
23 november, 2006 17:58, Anonymous Anonüümne ütles...

Vist Inglismaal ei maksta Ülemkojas istumise eest sentigi. Kui olen valesti millestki aru saanud. Aga seni tekib küsimus, et kui õnn ei ole rahas, siis miks meil teatud rasvamagudele mitmekordset Eesti keskmist muudkui makstakse?;)
Kuule anonüümne nr 3, äkki demagoogitsed kusagil mujal? Enamikul siin liikujaist pole tõenäoliselt sellest "millestki muust peale raha" puudust. Kahjuks elu on näidanud, et kõiki mainitud tooteid/teenuseid ei saa lihtsalt ilusate silmadega volksutamise eest. Eestis on juba üllatavalt palju neid inimesi, kes ei saa taoliste tõprareklaamide peale hambaidki kiristada. Neil lihtsalt pole hambaid, kuna lihtsam on valutav kiks lasta välja tõmmata, kui seda tohterdada.
Sireli - eestlase õnn peitub teise eestlase paljaksvarastamises otsesemas või kaudsemas mõttes (odav tööjõud). Miskipärast julgevad seda välja öelda Eestist sõltumatud välismaalased. Nüüd on vaja midagi "hingele". Eriti enne jõule on hea pläägutada pereväärtustest jms, mis muul ajal rahateenimise kõrval on seitsmendajärgulised. Ausalt öeldes "rohkem, rohkem, rohkem" tüüpi reklaamid jätavad mind külmaks, sest need reklaamivad enamasti kättesaamatut või tülgastavat. Praegune reklaamijura mõjub selle taustal lihtsalt solvavalt. Ja seda, mida ma tegelikult tahan, pole kellelgi eriti palju anda. Raha osas rikastel endilgi on seda imevähe:p

 
23 november, 2006 18:39, Blogger Reede ütles...

Lihtsalt uudishimust - mida nende plakatitega reklaamitakse? Loen küll Eesti uudiseid, aga kui ise nelja jalaga kohapeal ei ole, siis kõigest ikka aru ei saa.

 
23 november, 2006 18:41, Anonymous Anonüümne ütles...

Ühendkuningriigi ülemkoja kohad pole ka valitavad vaid kaasnevad seisusega. Seetõttu sealse koha eest ei makstagi.

Ja mis kikudesse puutub siis ei ole ju abiks kui kõik hambaarstid on ehitajateks tööle läinud ja sa ka raha eest ei saa hambaid parandada.

Keegi pole öelnud, et raha pole oluline. Muidugi on raha oluline. Ka hingamine on oluline aga õnn ei peitu ainult rahas või hingamises.

 
23 november, 2006 19:39, Blogger ematehnik ütles...

õnn ei peitu ainult rahas,
aga proovi sa ilma rahata meie kliimavööndis õnnelik püsida. eluspüsiminegi oleks raskendatud, mis õnnest siin veel rääkida.
meie siin arvutite taga ei ole ilmselt väga rahatud. see ei tähenda, et üldse polegi inimesi, kellele netiühenduse kuumaksegi oleks suureks koormuseks, rääkimata mõne netikõlbuliku rontarvuti soetamisest.
nemad muide on ka meie, eesti inimesed. kaaskodanikud, valijad.
me seisime kunagi koos balti ketis.
kas peaksime nüüd tegema näo, et neid polegi olemas?

anonüümne,
kui sul pole raha, siis
sööd prügikastist,
kütad tuba prügiga,
ehitad "maja" kilest ja euroalustest,
parandad hambaid nõuka-ajast jäänud epoliimiga.
kui sa nii kindlalt veendunud oled, et suudad ka sellistes tingimustes õnnelik püsida, ela üks aastaring ilma rahata (ja mitte ülalpeetavana).
küllap hindad siis üht-teist ringi.

reede, loe isamaa ja res publica liidu kodulehelt, mida nad reklaamivad.
http://irl.ml.ee/

 
23 november, 2006 20:54, Anonymous Anonüümne ütles...

Keegi rikas mees olla kord öelnud, et raha eest ei saa õnne osta, küll aga saab raha eest valida, millised ebameeldivusi tuleb taluda.

 
24 november, 2006 00:38, Anonymous Anonüümne ütles...

Rahalise lubaduse andmine ei nõua mingit mõttetegevust, kes pakub 25000, kes 40000 - nimeta ainult piisavalt suur summa (samas täiesti ebareaalne) ja inimesed muudkui kujutlevad, kui hästi nad elaksid kui neil oleks 40000 raha. Tegelikkuses võib selle 40000 väärtus olla väga erinev.

Kui aga lubatakse näiteks luua töökohti puuetega inimestele - siis on ilmselt natuke tööd tehtud kitsaskohtade väljaselgitamisel.

 
28 november, 2006 20:59, Anonymous Anonüümne ütles...

anonüümik olen. tõesti ei viitsi igale poole kommenteerimiseks registreeruda.

irl vastandub oma kampaaniaga üsna otseselt nii kes-kerakonna kui ka reformi konkreetsete numbrite kampaaniale.

kodulehelt esimesena vastu vaatav plakat - meie õnn on terves peres, terves mõistuses ja terves eestis. on see, mida nad peaksid vähemalt järgmiseks lagedale tooma. negatiivne külg on vast see, et ka selle kõige saavutamine eeldab raha aga mitte valija/üksikisiku/kodaniku seisukohast.

seda siis ainult kampaania seisukohast. poliitiliselt ei oska ma ühtegi meie erakonda eelistada, kõik on ühtmoodi ei lind ega loom.

 

Postita kommentaar

<< Home