22 jaanuar 2007

uhh, tippisin väikekassi blogisse pika jutu,
kuidas ma ei saa kaameli*** süüa.
f. blogger peab mind mingiks hiromandiks,
käsib need tähed sinna auku trükkida,
aga ise rsk tähti ei näitagi.
urr.

et siis jah, L.Remmelgase raamatus "magustoidud"
on vaniljetarretise retsept.
see peaks olema vist enam-vähem sarnase maitsega
(ma pole seda eelpoolmainitud magustoitu iial maitsnud,
ma ei suuda sellit ollust kuidagi neelata.
karamellkisselli ja paksu kisselli ja üldse asju,
mille sees võiks tärkliseklimpe olla.
kindlam on kisselle vältida.)

niisiis: vaniljetarretis
1 l piima
3 munakollast
1/2-3/4 klaasi suhkrut
vanilliini (tänapäeval siis vaniljesuhkur)
20-25 g želatiini
1/2-3/4 klaasi vett

munakollased vahustatakse suhkruga,
lisatakse vanilliin ning järk-järgult keemiseni kuumutatud piim, seejuures segu pidevalt liigutades. lõpuks lisatakse muna ja piima segule külma keedetud veega leotatud ja sulatatud želatiin ning valatakse veega loputatud vormidesse tarduma.

serveerimisel lüüakse tarretis vormidest välja ja kaunistatakse keedise või puuviljakompotiga või pakutakse kõrvale mahlakastet.

* * *

teed pool tööd ära ja siis loed,
et oleks pidanud tund aega varem
želatiini likku panema.

aga muidu on see tarretis päris hea.
kirsimoosiga näiteks.

vahukoorest saab želatiini abil ka
suurepärast vanillikreemi teha.






3 lisas:

23 jaanuar, 2007 17:03, Anonymous Anonüümne ütles...

Hah, mul on ka pidev jama nende tähtedega. Omasta arust sisestan õiged, aga võta näpust:p
Seesinane tarretis tundub olevat huvitav. Kas zhelatiini annaks siin agar-agariga asendada ja kui palju toda võiks kuluda?

 
23 jaanuar, 2007 19:56, Blogger ematehnik ütles...

njah, agar-agari kohta ei oska ma midagi arvata. aga kui sul on mõni agariga tarretiseretsept, siis vedelikukoguse järgi saab vast enam-vähem mõistliku agari hulga ka välja rehkendada.
mille poolest agar-agariga tarretatud kraam želatiinitarretisest erineb?

 
24 jaanuar, 2007 15:16, Anonymous Anonüümne ütles...

See ei tohiks tegelikult erineda.. Tarretavad ju mõlemad. Lihtsalt üks on taimset päritolu (agar-agar), teine loomset päritolu (zhelatiin) ja mulle hästi ei meeldi mõte, et söön magustoitu, mille osis pärineb seakontidest (muidu sülti siiski ära ei põlga). Aga eks piilun Toidutaresse ja naminamisse. Võib-olla sealt saaks agar-agari kohta vajalikku inffi.

 

Postita kommentaar

<< Home